”Vi leker in kunskaper och gradvis läggs pusslet till färdiga moment…”
I övermorgon smäller det för klubbens lilla trupp med representanter till SM i lydnad- och rallylydnad. På torsdag ljuder nämligen hornen att SM-tävlingarna i Värnamo är officiellt öppnade. I vår intervjuserie med tävlingsförarna på plats har vi kommit fram till näst sista personen som är:
Namn: Birgitta Fransson
Bor: Obbola, 2 mil utanför Umeå
Middag om du får bestämma: då blir det lax med vitvinssås och ett gott vitt vin
Oväntad kunskap: stort sifferminne
Klubb: Umeå Brukshundklubb
Tävlingsgren: lydnad
Aktuellt: tävlar för första gången SM för lydnadshundar i Värnamo 16-19 juni
Hund: Elise svartvit, Border collie tik
Ålder: 8 år
Favoritleksak: Kampkudden
Tävlingserfarenheter: Vi har tävlat klass 3 sedan 2018.
…
Stort Grattis till en fin prestation och biljett på till SM!
Precis som till de andra i truppen börjar jag med sportfrågan, hur känns formen, har förberedelserna gått enligt plan?
-tack, tack. Jag ser verkligen fram emot att vara på väg nu, att få uppleva mitt första SM tillsammans med Elise. De senaste 2-3 veckorna har vi tränat intensivt. Vi har tränat både helhet och finslipat på små detaljer. Elise känns att vara i väldigt fin form nu.
Berätta lite om din Elise, vem är hon som tävlingshund och hund i största allmänhet?
– ja, vart ska jag börja. Elise ä min ”Once-in-a-life-time-hund”, verkligen. Hon är en fantastisk hund som alltid gör sitt bästa både på träning och tävling. Elise är min första tävlingshund och vägen till championatet har verkligen inte varit spikrak för vår del. Men vi har lärt oss tillsammans och på den vägen blivit trygga och samspelta som ekipage.
Som hund är Elise en intensiv och lekfull hund. Vi gillar att vara tillsammans och tar långa promenader i skogen. Vi löptränar regelbundet och vallar får så mycket vi har tid och möjlighet. Elise skulle nog ha funkat även som brukshund då hon tycker väldigt mycket om skogsarbete, då speciellt personsök som hon går igång på och tycker är kul.
Elise är den äldsta hunden i Umeås trupp till SM. Hur behåller du motivationen uppe på Elise med hennes erfarenhet?
-inga problem med motivationen eftersom hon finner träningen så självbelönande och rolig. Med tanke på att Elise inte är någon ”ungdom” längre, så får jag vara mer noggrann med att värma upp henne innan träning och vara nogrann med att skritta av henne efteråt. Precis som med hästar. Vi går även regelbundet till fysioterapeut för att kontrollera att hennes kropp och muskler är okey och håller för träning på elitnivå.
Din egen motivation och inspiration. Vart/hur fyller du på det kontot? Finns det någon inom sporten som du blir inspireras av?
– Det finns många skickliga hundtränare som jag inspireras av. Jag följer några stycken på sociala medier. Böcker är också en källa till inspiration. Jag har själv gått många kurser i lydnad genom åren och funnit ett sätt att träna som passar oss bra. Det som motiverar mig mest är glädjen att utvecklas tillsammans med min hund. Har också fina träningskamrater som både inspirerar och hjälper mig mycket.
Är det något särskilt som du har lagt fokus på nu veckorna innan mästerskapet?
-ja, reglerna som för lydnad gjordes om inför 2022, t ex apporteringsdirigeringen där enligt nya reglerna även mittenapporten numera ska kunna dirigeras. Det är verkligen en utmaning för en erfaren hund som Elise är kan jag säga.
Hur tänker/tränar du för att nå ett uppsatt mål?
– om målet är att lyckas på en speciell tävling, så lägger jag mycket tid på helhet före tävlingen. Ju närmare tävlingen vi kommer så boostar jag detaljer där svårigheterna finns.
Vi är olika som människor, en del vill ha struktur med träningsdagböcker medans andra har allt i huvudet. Hur funkar du, har du alltid en plan på vad du ska träna när du går ut på planen?
– jag försöker att alltid ha en nedskriven plan med mig inför varje träningspass. Det behöver inte vara hela moment, utan bara en detalj i ett moment, beroende på vilken hund som tränas och vad som behöver stärkas. Detta funkar för oss och säkerställer att alla moment tränas och enkelt att följa utvecklingen.
Har du några speciella rutiner innan du går in på planen på tävling?
– jag värmer upp både mig själv och hunden och behöver egentid en stund före för att gå in i vår bubbla och sedan in på planen för att prestera vårt bästa för dagen.
Vi har historiskt aldrig haft så många lydnadsekipage kvalificerad på SM som i år. Vad tror du det beror på?
– det är verkligen jätteroligt. SM har ju varit inställt under 2020 och 2021 pga pandemin, detta gjorde att kvalperioden förlängdes. Vi är väldigt glada att SM äntligen blir av.
Har du någon coach med dig ner till SM?
– vi är några som följs åt ner och kommer att coacha varandra på plats.
Om man vill bli lika bra som dig och Elise på lydnad. Har du något tips på vägen för att nå målet, klass 3?
– ha en klar målbild för hur momentet ska se ut när det är klart och träna, träna, träna, både detaljer och hela moment. Alla hamnar vi då och då i olika svårigheter och svackor. Då gäller det att klura ut ett bra sätt att komma upp och vidare. Ta hjälp av träningskamrater, gå en kurs, läs böcker eller hämta tips och inspiration på nätet. Där finns en uppsjö av material. Det finns alltid andra som har hamnat i liknande svårigheter och de flesta är glada att kunna hjälpa.
Du har en ny hund på gång. Är det lydnad du tänker med den? Och vad fokuserar du mest på valpens första året?
– Önnie har hunnit fylla 2 år! Jag siktar främst på att tävla lydnad med henne, men också fårvallning, spår och sök. En ”färdig” tävlingslydnadshund ska kunna otroligt mycket och utbildningen tar många år. Första året är det viktigaste att bygga upp en bra relation, alla hundar är individer och det tar tid att lära känna varandra ordentligt. Vi leker mycket och har roligt. Leker in kunskaper och gradvis läggs pusslet till färdiga moment. Jag tänker långsiktigt, förhoppningsvis ska vi också så småningom tävla länge i klass 3. Under sommaren är planen att starta klass 1 med Önnie.
Hur ser en hundträningsvecka ut för er del. Hur mycket tid avsätter du?
– nu när jag har två hundar som behöver sin tid, blir det ungefär 7-8 träningstimmar i veckan.
Har ni något favoritmoment och något du tycker är lite klurigare?
– vi gillar ”runda-momentet” som är fartfyllt och roligt. En klurighet förutom apporteringsdirigeringen är ”utskicket/tomskicket” till rutan, där Elise kan ha lite svårt att springa rakt och hamnar ibland utanför ringen.
Vi har inte lika mycket lydnadsaktiviteter att erbjuda här i norr som söderut. Har du något tips till dem som är sugna och vill börja? Vart/hur ska man tänka?
– det bästa är att gå kurser i lydnad, många kan genomföras on line också. Gå samman med andra och träna tillsammans. Sedan finns det en uppsjö med bra böcker i ämnet.
Vad jag förstår är klubbens lydnadsgrupp vilade av olika anledningar. Har du några tankar hur man skulle kunna få igång lite aktivitet när det finns så mycket kunskap i klubben?
– ja, det är jätteroligt att det finns så mycket kunskap och intresse för lydnad i vår fina klubb. I frånfälle av lydnadsgrupp i stunden, så är det ju inget som hindrar att medlemmar tar initiativ till aktiviteter och träffar. Alldeles säker på att det finns många lydnadsentusiaster som skulle haka på. Klubbens Facebook sida är en bra kanal att sprida/få information.
En avslutande fråga
Cool as a cucumber eller fjärilar I magen?
-haha!, fjärilar.
Stort TACK för att du tog dig tid att svara på några nyfikna frågor. Jag, klubben mfl önskar dig stort lycka till och att ni får en fantastisk upplevelse i Värnamo.