Sista intervjun med klubbens tävlingsförare SM 2022 i lydnad – Louise och Tesla

”Hon är söt som en karamell, vilket hon vet om och utnyttjar till fullo” ? ??
I morgon smäller det! Då invigs och officiellt öppnas Svenska Mästerskapen för lydnad och rallylydnad 2022. Under den första dagen kommer tävlanden att göra veterinärbesiktning på sina hundar, lottning och provhund kommer att visas för lydnadsekipagen och man sätter igång med banbygge för rallylydnaden. Torsdagen avrundas med en högtidlig parad och avslutningsvis en formell invigning. På fredag startar SM-tävlingarna på allvar, då börjar man skilja ”agnarna från vetet”. På söndag koras Svenska mästarna i Lydnad och Rallylydnad. ???
Vi har kommit fram till den sista intervjun med klubbens tävlingsförare på plats nere i Värnamo. Sist men inte minst;
??? Namn: Louise Brage
Bor: Haddingen, Umeå
Oväntad kunskap: kan laga soppa på en spik
Bjud mig gärna på: Mat! Helst pasta.
Familjens hundar: mellanpudeln Bella, tollaren Tesla och familjens tillskott Mix, en tollarvalp efter Tesla.
Tävlingsgren: Lydnad
Klubb: Umeå Brukshundklubb
? Hund: Tesla, tollare, tik
Ålder: 5 år
Tävlingserfarenheter: Har även tävlat lydnad med min tidigare hund. – Tesla är min första hund i den högsta lydnadsklassen och detta blir vårt första lydnads mästerskap tillsammans. ? Tesla är lydnadschampion.
…..
Stort GRATTIS säger vi till nyblivna mamman Louise och nyblivna hundmamman Tesla till den välförtjänta och efterlängtade biljetten till SM för lydnadshundar. ??
Jag börjar med att ta pulsen genom att ställa samma sportfråga som till övriga i truppen, hur känns formen, har förberedelserna gått enligt plan fram till dags dato?
– Haha!, nja det kan man väl inte riktigt säga med tanke på att både jag och Tesla kommer direkt från mammaledighet ? Men vi har fått med oss några riktigt bra träningspass i ryggsäcken, så jag hoppas det ska räcka. Vi kommer göra vårt bästa.
Berätta lite om din Tesla, vem är hon som tävlingshund och ”hemmahund”?
– Tesla är en nyfiken, noggrann och positiv hund som är fantastisk att få bilda team tillsammans med, både i träning och vardag! Vi trivs och har kul tillsammans.
2022, vilket år för er! Både du och Tesla har blivit mammor under året och så har ni byggt hus?! Har det funnit tid över till att tänka hund och förberedelser för SM?
– nja både och! Det är klart att tiden varit knapp och träningspassen varit färre än vanligt, men då har jag istället fått utmana mig att tänka på kvalitet framför kvantitet! ?
Att Tesla nyligen haft valpar, har det påverkat uppladdningen/träningen på något sätt?
– ja, framförallt har det påverkat tiden tillsammans innan SM då Tesla fick valpkullen hos sin uppfödare i Norge. Detta sammanföll också med att jag fick barn så det gav oss ett lite längre träningsuppehåll än vad som kanske hade varit önskvärt. Tesla har däremot varit i bra fysisk form hela tiden vilket jag är väldigt tacksam för! ?
Är det något i träningen som du behövt fokusera speciellt på inför just detta mästerskap?
– för oss har mycket handlat om att lära in de nya momenten samt att lägga fokus på helheten. Jag vill att Tesla ska känna sig som sitt grymmaste jag” när vi går in på planen! ??
”Grymmaste jag”, vilken härlig känsla! Hur arbetar du för att locka fram den härliga världsmästarkänslan hos dig och din hund?
– det är nog något som byggs lite hela tiden under träningens gång. Jag vill att Tesla ska känna sig häftig och kompetent när vi tränar. Svårigheter hjälps vi åt med och jag försöker tänka på att verkligen visa Tesla när jag blir riktigt imponerad av henne! ?? Hos mig själv – ingen aning, jag bara kör! ?
Vilka är era styrkor som ekipage och individuellt?
– vi känner varandra väldigt väl och det tror jag är en styrka. Vi är nog också lika envisa Tesla och jag.
Vart hämtar du inspiration och boostar dig själv som hundtränare. Nämna gärna någon/ra förebilder om du har?
– Svårt att nämna någon/något specifikt. Jag hämtar nog inspiration lite överallt och från alla möjliga sammanhang, inte bara hundsporten. En sak inom lydnad som jag tycker har varit inspirerande är att få vara med i SBK’s Talangtrupp i lydnad! ??
Din Tesla är verkligen söt som en karamell. Hur kom det sig att det blev just en Tollare som tävlingskamrat och hund:
– Jag och min sambo letade efter nästa hund och då vi ville kombinera lydnaden med sjöfågeljakt blev valet enkelt! Och ja, hon är söt som en karamell vilket hon vet om och utnyttjar till fullo. ??
Visst har du sparat en valp ur kullen efter Tesla. Är det lydnad som du tänker med den lilla såsmåningom?
– det stämmer! Lilla Mix ? Ja, tanken är att även hon ska tränas i lydnad och jakt. ?
Vilka egenskaper letar du efter när du tittar efter din nästa lydnadshund?
– Jag skulle kunna räkna upp många egenskaper men jag gillar framförallt hundar som är föriga samt har mycket humor och tryck i tassarna! ?
Det kan vara klurigt att ta sig upp till högsta klassen. Vad tror du är den vanligaste orsaken till det? Har du något gott råd att skicka med?
– det där är nog väldigt individuellt, men jag skulle tipsa om att fokusera mer på helheten, samarbetet och kommunikationen med hunden framför att fastna i tekniska detaljer. Håll träningen glädjefylld! ?
Du har tävlat mycket och även på större tävlingar. Känner du personligen av stress/ press eller nervositet när du tävlar? Om, hur jobbar du med att tackla dom känslorna?
– tidigare har jag lyssnat en hel del på poddar med kunniga inom mental träning och liknande och det gör jag fortfarande i viss utsträckning. Jag blir nog ganska sällan nervös så att det påverkar mig negativt när vi tävlar. Jag känner mer en anspänning och laddning inför kommande prestation! Men kanske att det känns helt annorlunda på ett mästerskap, vem vet?! ??
Finns det något som du med Tesla har behövt öva lite extra på. Något som du som förare har behövt stärka för att bli det framgångsrika ekipage ni är idag?
– jag och Tesla gör allt för första gången tillsammans, så vi lär oss och samlar erfarenheter allt eftersom. Men något som vi alltid tränat lite extra på är olika sociala belöningar! ????
Vilket moment är roligast av alla skojiga moment i lydnaden?
– Åh, klurigt! Måste nog svara rutan! Precision blandat med fart och fläkt. Så himla kul! ?
En avslutande fråga ?
Cool as a cucumber eller fjärilar I magen?
– Känner mig lugn i stunden, men det kan nog komma att ändras när det närmar sig! ?..
?
Stort TACK för att du ställde upp och svarade på några frågvisa frågor. Jag, klubben mfl önskar dig och din sötnos till hund fantastiska tävlingsdagar, så ut och rocka och ha kul.???
Text: Susanne Högdal och Louis själv
Foto: Louise Brage

Du gillar kanske också...