Inte många dagar kvar nu- Intervju nr 4 är med Frida och Räser som tävlar SM i lydnad

”Ska den där hunden verkligen vara lydnadschampion…” ?
Måndag och vi är inne och tassar på SM-veckan för lydnad- och rallyhundar som startar lite senare under veckan i Värnamo.
I år har klubben faktiskt en egen liten trupp representera på plats och inför mästerskapet har jag tagit pulsen på de tävlande. Vi har kommit fram till tävlingsförare nummer fyra. ??
??? Namn: Frida Westergren
Bor: Göteborg
Äter helst: Popcorn!?
Oväntad kunskap: Jag är rätt duktig på vattenskidor.????
Klubb: Umeå Brukshundklubb
Tävlingsgren: Lydnad
Aktuellt: på torsdag står hon och Räser på SM som tävlande för allra första gången.
? Hund: Räser, svartvit border collie, hane
Ålder: 5år (bror till Helen Israelssons Qrozz)
Tävlingserfarenheter: Räser är min första egna hund och vi tävlar klass 3 i både agility och lydnad. Tidigare har jag tävlat lite agility med familjens aussie Panda och sista året även gett mig ut i vallhundsvärlden på tävling med min yngre hund Cava som känns väldigt spännande
Favoritleksak: Kampkudden är helt klart favoriten!
….
Stort GRATTIS till en biljett till SM och nyligen en fin placering på en vallhundstävling med din yngre hund. Måste börja med den klassiska av klassiska sportfrågor. Hur känns det Frida, första gången och allt. Har förberedelserna gått enligt plan?
– det är alltid lita extra spännande när det är första gången det gäller nog det mesta när det är premiär för något det är svårt att veta om vi prickat rätt. Men vi har gjort ett gott jobb på hemmaplan och vad vi kan så i det stora hela känns den jättebra.?
Du är yngsta tjejen i gänget. Roligt med upcomings! Hur ser föryngring ut inom lydnaden och tillskotten av nya ekipage ut generellt inom sporten?
-jag tycker att det hela tiden kommer unga människor jag inte hade koll på med riktigt fin lydnad som inspirerar mig så jag vågar nog påstå att den är bra!
Du har inte hållit på så länge med hund i jämförelse med de andra ”järnkaminerna” (ursäkta) i Umeåtruppen. Du är målinriktad i din träning, har du tävlat eller hållit på med någon annan hobby innan du började med ”hunderiet” och hur tänker du när det kommer till målsättning?
-jag har spelat handboll hela min uppväxt och hade en kort tävlingskarriär även i bugg. Jag försöker alltid ha mål som inte är relaterade till andras prestation. Vår prestation är detsamma oavsett vad någon annan presterar och undviker därför att ha placeringar som mål utan sätter hellre poäng-mål som är för just oss.
Nu bor du inte i Umeå längre, men har ni i ”umeåtruppen” kunna stöttat varandra i uppladdningen. Kommer ni tex bo tillsammans på tävlingsplatsen?
– ja det kommer vi att göra. Blir superkul. En stor del av det roliga är att få umgås på kvällarna och vid sidan av planerna! Nu längtar vi att få komma ner och uppleva och tävla.
Vart hämtar du inspiration till din träning. Har du någon inspirerande förebild?
– jag skulle nog säga att jag har flera förebilder och att jag inspireras av olika delar hos olika personer. Både nära träningsvänner men också andra såklart. Personligen kan jag få mycket inspiration från sociala medier eller tävlingar när man ser ett snyggt moment eller hur hunden jobbar i helheten. Otroligt peppande, då vill jag bara testa och träna ännu mera.
Räser, vem är han som tävlingshund och hund i största allmänhet?
– haha! ”mannen i mitt liv”, Räser tycker om när det går snabbt, både i träning och vardag. Han är en väldigt glad och väldigt lättbelönad hund. Otroligt tacksam att arbeta med. Räser är en väldigt busig hund, som ofta drar fram det lekfulla även i andra hundar. Han älskar att vara i centrum och charmar nog alla han träffar. Min familj skämtar ofta om att ”ska den där hunden vara lydnadschampion”. ?
Detta blir ditt första SM. Känns speciellt förstår jag. Har du förberett dig på något annat sätt än inför en vanlig tävling?
– jag har försökt träna mer på platser med mycket rörelse och ljud runt om då det kommer vara en väldigt stökig miljö på SM i jämförelse med vanliga tävlingar.
Vad i träningen har du fokuserat speciellt på inför stundande mästerskap?
-att Räser ska känna sig så bra han bara kan när vi går in på planen tillsammans. Jag tänker på att lägga upp all träning så att han alltid får lyckas och försöker förebygga eventuella svårigheter genom att lägga till hjälper.
Har du något favoritmoment i klassen, ett sånt som ni gillar lite extra och finns det något moment som är mer klurigt?
– som svar på båda, den nya apporteringsdirrigeringen! Den är ett väldigt klurigt moment med så många delar men det är också det som gör den så rolig! Jag gillar fartmomenten när hunden får riva i och den nya apporteringen bjuder på så många komplexa delar som är så spännande att få experimentera med. ?
Även du har flyttat från Umeå, men tävlar fortfarande för Umeå, vilket vi är glada för. Vart bor du nu?
– Göteborg! Just nu trivs jag bra men vi får se vad framtiden har att erbjuda. Umeå kommer nog alltid att kännas hemma.
I och med din flytt har du kommit närmare till allt ”hunderi”. Tänker man ”lydnad” på annat sätt i Göteborg, än här i norr där konkurrens inte är lika stor?
– jag skulle vilja säga att den största skillnaden är möjligheten att ta del av fler ekipages färdigheter, vilket jag personligen tycker är väldigt utvecklande.
Om du själv skulle klappa dig på axeln och säga; det här är jag faktiskt bra på som hundtränare, vad skulle det vara?
– jag skulle säga att jag är väldigt duktig på att få mina hundar att tycka träningen är rolig (har svårare att få dom att lämna planen ?). Jag är också duktig på att få väldigt öppna hundar som tycker om att samarbeta och kommunicera med mig i träningen.
Numera premieras ett jämnt tempo i momenten framför snabbhet. Har det varit klurigt eller är det något som du har tänkt på hela vägen i din träning?
– med Räser har det inte varit något jag lagt någon större vikt vid då han tycker om att springa och då går det ofta i rätt jämnt tempo. Även Cava älskar att springa så där har jag fått tänka på att få ner tempot i inkallningen för att kunna göra bra stopp. Men annars har tempot fallit sig ganska naturligt för mina hundar.
I lydnaden är man mer beroende av att träna flera som hjälp i de olika övningarna. Har du haft enkelt att komma med i träningsgrupper i Göteborg?
– jag tycker att jag fått ett väldigt varmt välkomnande av väldigt många i Göteborg och har hittat massor med fina träningsvänner.
För att lyckas så fint på tävling som ni har gjort. Kan du ge ett tips på vägen till oss andra?
Då skulle jag säga att fastna inte i detaljer, utan satsa på att bygga en härlig attityd och glädje i helheten. Det kommer man längre med.
Varför tror du många fastnar i de lägre klasserna och inte når översta klass 3. Har du något tips till dem på väg?
– lite samma som frågan ovan skulle jag säga. Helheten är så viktig (och mycket roligare än detaljer om du frågar mig?). Ha roligt när du tränar och träna lika mycket på transporter och uppställningar som själva momenten. Se momenten som en lek ni gör tillsammans.
Du har en ny stjärna som har börjat visa framtassarna. Vad är målet med henne? Tänker du annorlunda i träningen med henne mot för med Räser?
– målet i år är att fortsätta testa vingarna i vallningen och att förhoppningsvis starta klass 3 i lydnaden i höst. Min grundtanke i träningen är detsamma för mig med båda mina hundar. Lydnad ska vara en lek som bygger på glädje och attityd med högt självförtroende, men sedan ser vägen dit lite olika ut beroende på individ! ?
En avslutande fråga. ?
Cool as a cucumber eller fjärilar I magen?
??????
(Ibland säger bilder mer än ord ?)
TACK Frida för att du tog dig tid att svara på några nyfikna frågor med generösa svar. Jag, klubben mfl vill önska dig fantastiska tävlingsdagar på plats och ett stort lycka till!
Text: Susanne Högdal och Frida själv
Foto: Frida Westergren

Du gillar kanske också...