Nosework

Nose Work är en nybildad verksamhetsgrupp i Umeå Brukshundklubb sedan årsmötet 2018. Vi arbetar för att väcka intresset för Nose Work och erbjuda klubbens medlemmar möjlighet till utbildning, träning och tävling.

Varför Nose Work?
Att göra en rolig aktivitet tillsammans med din hund stärker både er relation och din hunds självförtroende. Oavsett om du vill tävla eller träna, är Nose Work ett roligt och enkelt sätt att berika ditt och din hunds liv.
Nose Work grundades i USA av tre professionella specialsökstränare. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete.

Vad är Nose Work?
I Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer.
Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Istället är det en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt.

I princip går det att lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst, så Nose Work beskrivs bäst utifrån hur det går till vid tävling.

Det finns tre olika tävlingsklasser. Varje klass består av fyra moment: inomhus, utomhus, fordon och behållare. Det tillkommer en ny doft i varje klass. Samtliga moment genomförs på tid och svårigheten ökar för varje klass. De dofter man söker efter är eukalyptus, lagerblad och lavendel.

Aktiviteter 
Officiell TSM NW 1 18/8 2019 | Mer information finns här.

Nose Work-gruppen 2019 består av:
Erica Svanered, sammankallande
Åsa Larefalk, utbildningsansvarig
Julia Helmersson, tävlingsansvarig
Ulrika Falk-Wallberg, materialansvarig
Anna Snäll, träningsansvarig

Umeå Brukshundklubb Nose Work-grupp på Facebook finns här.