Nose Work

Nose Work är en verksamhetsgrupp i Umeå Brukshundklubb. Vi arbetar för att väcka intresset för Nose Work och erbjuda klubbens medlemmar möjlighet till utbildning, träning och tävling.

Varför Nose Work?
Att göra en rolig aktivitet tillsammans med din hund stärker både er relation och din hunds självförtroende. Oavsett om du vill tävla eller träna, är Nose Work ett roligt och enkelt sätt att berika ditt och din hunds liv.
Nose Work grundades i USA av tre professionella specialsökstränare. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete.

Vad är Nose Work?
I Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer.
Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Istället är det en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt.

I princip går det att lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst, så Nose Work beskrivs bäst utifrån hur det går till vid tävling.

Det finns tre olika tävlingsklasser. Varje klass består av fyra moment: inomhus, utomhus, fordon och behållare. Det tillkommer en ny doft i varje klass. Samtliga moment genomförs på tid och svårigheten ökar för varje klass. De dofter man söker efter är eukalyptus, lagerblad och lavendel.


AKTIVITETER

www.snwktavling.se

Gemensamma träningar:
Information och anmälan till dessa läggs ut i vår facebookgrupp ”Nose Work Umeå BHK


Nose Work-gruppen 2023 består av:

Hanna Johansson (sammankallande)

Sofia Morén

Ulrika Wennmark

Julia Jonsson

Jessica Jonsson

Ulrika Falk Wallberg


Nose Work-gruppen finns på Facebook HÄR. Gemensam träning under enkla former erbjuds under sommaren. Håll utkik i facebook-grupp för information om när och var.


Träningsområde för Nose Work
På klubbområdet på Ön finns ett träningsområde iordningställt avsett för Nose Work-träning. Alla medlemmar är varmt välkomna att träna Nose Work i området.

På anslagstavlan vid området finns regler som gäller vid träning. Viktigt att du läser igenom och respekterar dessa så att alla ekipage kan få en bra träning i området!
•         Använd alltid bärare
•         Använd alltid dofthållare (ex. metalldosa)
•         Plocka alltid bort doftgömmor
 
OBS! Tränar du med kong i området gäller också ovanstående, dvs. behållare måste alltid användas!

I Zoo.se hallen i Brännland finns det på övervåningen en lokal som är till för att träna Nose Work och specialsök. Denna lokal finns att boka för medlemmar dygnet runt. Det är även viktigt här att man är noga med att använda dofthållare och att plocka bort alla gömmor när man har tränat färdigt. 

Vid frågor eller funderingar skicka ett mejl till nosework@ubhk.se. Lycka till med träningen och ha så skoj!


Vid frågor så kan du maila oss på: nosework@ubhk.se