Sund med hund


Vad är ”Sund med hund”?
Inom friskvårdsprojektet Upp och hoppa – sund med hund har Svenska Brukshundklubben har tagit fram en ny kursform. Syftet med kursen är att ge hundägare och instruktörer motivation och idéer för att öka den fysiska aktiviteten hos förare och hund, bredda vårt kursutbud samt att locka fler medlemmar till våra klubbar. Sund med hund är inte en tävlingsform.

Sund med hund hos UBHK
På Umeå Brukshundklubb har vi förmånen att redan ha tre utbildade friskvårdsinstruktörer: Lena Nordström, Anna Snäll och Eva Wikström. Just nu ligger Sund med hund-verksamheten under Hundägarutbildningen (HUG). Regelbundet arrangeras olika aktiviteter, för att se vad som är på gång framöver så kan du gå in under HUG: Gruppträningar.

Diplomering av Sund med hund
Sund med hund innefattar möjlighet till diplomering, lär mer om vad den innefattar HÄR. Alla övningar på en viss nivå/färg visas upp, både för människa och hund. Det innebär att hunden ska visa upp sex övningar och människan sex övningar. Vissa övningar görs tillsammans med hunden och visas då endast upp en gång. En diplomeringsfilm finns att titta på HÄR.

Vad är SBK:s Löparskola?
SBK:s friskvårdsprojekt ”Upp och hoppa- Sund med hund” erbjuder olika träningsupplägg under 8 veckor med målsättning att deltagaren ska kan jogga tillsammans med sin hund. De olika målsättningarna/distanserna är grön (2 km), blå (5 km), röd (7,5 km) och svart (10 km). Du hoppar på den nivå som du tycker passar dig. Syftet med löparskolan är att få fler hundägare att röra på sig tillsammans med sin hund- i egen takt och med egna målsättningar. Oftast är det lättare att träna i en grupp och det finns en del Brukshundklubbar som har startat upp löparskolor för att motivera till mer fysisk aktivitet tillsammans med vår fyrbente vän. Samtliga träningsupplägg finns tillgängliga på sbkutbildning.se.

Vem kan delta i SBK:s löparskola?
SBK:s löparskola är tillgänglig för alla. Du behöver inte vara medlem i SBK eller ingå i en arrangerad SBK löparskola på en lokal brukshundklubb för att kunna ta del av träningsuppläggen. Du kan träna tillsammans med din hund i egen takt i på vilken plats du vill.

Klicka på bilden för att komma till SBK-shopen där du kan beställa korten.

Aktivitetskort
Aktivitetskortleken består av 24 kort. På dessa kort finns övningar både för människa och hundar. Det är en tydlig bild och en kort text som förklarar hur övningen ska utföras. Korten är indelade i fyra nivåer, grön, blå, röd och svart. Den gröna nivån är den lättaste och den svarta är den svåraste. Aktivitetskortlekarna finns att beställa på SBK-shopen.

Filmklipp på övningarna
Övningarna på aktivitetskorten finns även som korta filmklipp på Youtube (klicka HÄR för länk dit) där ni enkelt ser hur övningarna ska utföras. Det är totalt 24 filmer.


Vid frågor så kan du maila oss på: hug@ubhk.se