SpecialSök

Din hund har en fantastisk nos och det har Svenska Brukshundklubben tagit fasta på när de nu presenterar specialsök med röd Kong.

Specialsök är ett samlingsnamn för allt sök där man lär hunden att leta efter ett speciellt ämne. Ämnet hunden kan letar efter kan vara narkotiska preparat eller lukten av kantarell. Det är bara våran fantasi och skicklighet som dressör som avgör vad vi kan få hunden att hitta.

Att låta hunden arbeta med sin nos är inte bara en bra aktivering och ger en gladare hund, det skapar också ett samarbete och en bra relation mellan förare och hund som man har glädje av i andra sammanhang. Det är också en rolig träningsform där hunden får utlopp för sitt behov att nosa och samtidigt lär sig ökad koncentration och fokusering på sin uppgift.

Varför just den röda kongen används som etikett i specialsök, är helt enkelt för att det är ett doftämne som redan idag används flitigt hos tjänstehundar. Specialsök med kong är planerat som provform och du kan hitta såväl regler som annan information från Svenska brukshundklubben här.