Vardags- och tävlingslydnad

Vardags, eller allmänlydnad, är grunden vi står på.* Att jag och min hund fungerar i samhället och i hemmet. Att få trivas och känna sig trygg med hunden på promenader och i naturen, är inte självklart för alla och där kan brukshundklubben komma med en hjälpande hand. (Se mer under Kursverksamhet)

Det finns olika vägar att gå för att förbättra kommunikationen och samarbetet med sin hund, och förutom valpkurser och allmänlydnad, finns det ytterligare aktiviteter att välja på. Ta en titt under ”Grenar” och se vad som kan vara intressant. (I princip alla grenar kan man dessutom tävla i om man vill.)

SBK har en dressyrpolicy om vår relation till hunden som tolkats lite olika. ”Får man inte säga Nej till hunden?” ”Kedjehalsband är förbjudet” ”Man får inte rycka i kopplet”. SBK har tagit fram ett förtydligande av vad man egentligen menar… Ta dig tid att titta på filmen: Policyfilm

Ibland anlitar vi instruktörer från andra delar av landet för att få andra/nya perspektiv och idéer. Som t.ex. Åke Nalisvaara och Anna Jonsson från Boden. De kom att prata en del om hundmöten som kan vara ett stort problem för vissa hundägare under de dagliga promenaderna.

BRÄNNLAND: Umeå Brukshundklubb fick i helgen exklusivt besök från Boden. Åke Nalisvaara och Anna Jonsson med många års erfarenhet av att utbilda olika typer av tjänstehundar, samt alla sorters problemhundar, höll en helgkurs för klubbens instruktörer och medlemmar. Åke började med att ta upp problemet med ”Covid-hundarna” som resulterat i att många hundägare väljer att rasta sina hundar nattetid. ”Man skäms helt enkelt över vilken dålig kontroll man har och vill undvika att möta både människor och hundar.” Alla isolerade människor som passade på att köpa hund, hade inte möjlighet att utbilda sig själv och sin nya hund då landets brukshundklubbar i samma veva fick avstå från att hålla sina kurser. Ett olyckligt sammanträffande som föranlett Åke och Anna att fokusera på hundmöten denna kurshelg.

”En hund som gör aggressiva utfall mot andra hundar är som regel rädd och osäker. Det går inte att bara säga nej till hunden, utan vi måste även tala om för den vad vi vill att den ska göra.” Att passera en annan hund vid hundägarens sida i löst hängande koppel blev en uttalad målbild och vägen dit kan variera. Man måste först ta reda på vilka egenskaper hunden har, sen bygger man upp en förtroendefull relation till sin hund där man kan ta hjälp av lek och olika sorters belöning. Nästa steg är viktigt – man måste vara tydlig med vad man vill och därigenom få hunden att känna trygghet. ”Träna in en rutin med hunden i lugn och ro innan ni planerar in ett hundmöte och välj helst en lugn och rutinerad hund att möta de första gångerna.” Kursdeltagarna fick sedan se hur detta kan praktiseras och redan efter en knapp timme kunde den skällande hunden som kastat sig i sitt koppel, lugnt passera en okänd hund. Klubbens egna instruktörer fick också tillämpa sina uppdaterade kunskaper med ytterligare några hundar som haft stora problem med att möta sina artfränder. Åke och Anna fick ett stort tack och applåder för en mycket givande kurshelg!

Några av klubbens instruktörer fick uppdaterade kunskaper under helgen

 

*I Svenska Brukshundklubbens grundstadgar § 2, går bl.a. att läsa:

”Vi ska genom att sprida kunskap om hund förbättra förutsättningarna för hunden och värna rätten att ha hund i samhället och i naturen. Med information och utbildning till hundägare och allmänhet samt samarbete med andra aktörer än oss själva ska vi ta samhällsansvar.

Vi ska erbjuda hundägare kvalificerad hjälp att leva upp till de krav som samhället ställer. Genom att utveckla och erbjuda praktiska aktiviteter med hund såsom träningar, tävlingar och prov ska vi verka för ett aktivt och sunt liv för hundar och hundägare.” SBKs grundstadgar

Det är ett nobelt och viktigt uppdrag vi har som Brukshundklubb!