Presentation av Helen och Qrozz- Tävlar lydnads SM 2022

”Qrozz och jag skulle mest troligt bli portade…”
Fåglarna kvittrar och vi vaknar upp till en solig söndagsmorgon i Umeå. Vi har kommit fram till ekipage nummer tre i serien där jag tar pulsen på tävlingsförare som kommer att representera klubben på SM i lydnad och rallylydnad i Värnamo 16-19 juni.
??? Namn: Helen Israelsson
Bor: i Tavelsjö och för tillfället i Lund
Favoritmat; äter gärna en fin bit
svensk oxfilé
Hundar i familjen: min bästa vän Dexter som är en 6 årig Schäferkille och hans kramgoa lillebror Like 2 år, som är en busig Border collieslyngel.
Oväntad kunskap: Jag älskar att snickra och har snickrat och mycket i mitt liv.
Klubb: Umeå Brukshundklubb
Tävlingsgren: Lydnad
Aktuellt: tävlar om några dagar SM för andra gången med sin hund Qrozz
? Hund: Qrozz är en 6 årig border Colliekille från Håkan Hägglund i Böstabyn, samma uppfödare som till Fridas Westergrens Räser.
Tävlingserfarenheter: förutom många lokala klubbtävlingar, 10 starter på rankingtävlingar, 1 SM start sedan tidigare.
Favoritleksak: Pipbollar främst, men han är galen i alla bollar som finns faktiskt. När vi till exempel tittar på golf på tv så piper han för full hals när han ser golfbollen flyga i luften. Han har aldrig fått följa med på golfbanan. Jag befarar att vi skulle bli portade där om han skulle vara med. ???
Hej Helen och stort GRATTIS till fina framgångar och en biljett till SM. ??.
Snart är det dax för dig och Qrozz att beträda tävlingsplanen på SM. Precis som till de andra jag har intervjuat ställer jag dig den klassiska av klassiska sportfrågor, – hur känns formen, har förberedelserna gått enligt plan?
– tack snälla! Formen känns väldigt fin hos oss båda. Förberedelserna tycker jag har gått ganska likt som jag hade tänkte i detta skede så nära en tävling. Några justeringar har jag behövt att göra, för att få till den där goa känslan som är så viktig när vi ska ut och prestera på topp.
Crozz, vem är han som tävlingshund och hund i största allmänhet?
-som tävlingshund är Qrozz en ganska stabil och seriös kille, som sällan gör helt oväntade saker. Men ibland har han överraskat mig, som på senast på rankingtävlingen när han var på
väg mot mig i fjärren istället för att ställa sig upp som momentet var. Men det blev nog bara ett missförstånd. Jag var mest troligt otydlig på något sätt.
Hemma är Qrozz lite på sin egen kant och vill ha sin egen space. Han leker sällan med dom andra hundarna utan vill mycket hellre vara med sin matte än med ”brorsorna”. När jag har satt mig ner i soffan på kvällen kommer han ofta bärande på en socka eller annat som han vill att vi ska leka med och han kan sätta sig fint framför TV tills han får uppmärksamhet av mig. Han har shapat mig väl den lilla filuren. ?
Du har tävlat i toppen några år och har bland annat varit med i talangtruppen för nya lovande ekipage. Trender kommer och går i allt, även inom hunderiet. Med erfarenhet från tävlingar söderut, har du känt av att man premierar andra saker nu än vad man gjorde för några år sedan?
-ja, det förändras hela tiden, ett exempel är att tidigare premierades snabbhet och idag är det mer viktigt att hunden har ett jämnt tempo i momenten. Vissa snabba hundarna som gled på gräset när dom skulle göra ett skifte i inkallning tyckte man var jättehäftig. Idag är det något man inte vill ha eftersom det sliter på hundarna och domarna gillar det inte.
Du har nått högsta klassen i lydnad (klass 3). Vad skulle du säga är er styrka som ekipage/team ute på lydnadsplanen?
– egentligen vill jag inte svara på den frågan så här nära SM, peppar, peppar ta i trä. Men okej, jag tycker att vi har fint fokus på att göra vårt bästa på planen. Vi är ganska bra på att koppla bort sånt som är runt om oss när vi tävlar och fokuserar på det vi ska göra.
Qrozz och du är väldigt samspelt ekipage. Har du gjort någon förändring i träningen inför stundande mästerskap? Har det gått bra att anpassa sig till de nya reglerna?
– jag har förberett mig under året med mera kedjor och större träningstävlingar, med mycket störning. Dom nya reglerna har inte varit helt lätt för oss. Framför allt så har apporteringsdirigeringen varit lite lurig. Från början blev det ofta fel i utskicket, klart att
Qrozz saknade konen som han har haft för vana att springa till under väldigt lång tid, men efterhand blev det bättre och bättre. Någon gång ibland kommer det in lite ”grus i maskineriet”, men oftast känns han väldigt fin i det momentet. Känns väldigt spännande och kul.
För att hålla dina hundar i fin form under året och i toppskick under årets tävlingar. Vad/hur gör du?
-vi är ute så ofta vi kan, simmar, går långpromenader, leker och kör intervaller med leksaker som dom får springa tillbaka och hämta. Vi tränar regelbundet och jag ser till att dom inte går upp i vikt och att dom äter ett bra foder. Under vissa perioder mellan tävlingar gör vi uppehåll och tränar ingen lydnad alls. Ett upplägg som har funkat bra för oss.
Du har flyttat till Lund! Det är ju jättelångt bort men förståss närmare större tävlingar, nyttig konkurrens och andra roliga ”hund-happenings”. Har det varit positivt i era förberedelser inför detta SM? …och du, du har väl inte lämnat Ume för gott?
-haha!, det stämmer, jag bor i Lund sedan en tid tillbaka och nej, det är inte för gott. Här nere i Lund har det inte varit någon snö så det har varit enkelt att träna utomhus. Lite jobbigt med att träna i lera i början av året som innebar avspolning flera gånger om dagen. Ett stort plus här nere är att det finns många klubbar i närheten som man kan åka runt och träna på och sedan ha förmånen att träffa många nya trevliga hundvänner som har varit väldigt berikande.
Du har tävlat både bruks och Lydnad, men att ditt hjärta främst hör hemma på lydnadsplanen. Vad skulle du säga är tjusningen med lydnadsgrenen?
– jag tycker att tjusningen är fartmomenten och att pilla i detaljer för att få ihop hela moment. Jag saknar dock spåret i skogen och uppletandet som är så kul. Jag saknar även långpromenaderna i skogen. Här får man åka en bit för att ta sig ut till skogen.
Har du något gott råd till den som är ny och nyfiken och vill bli lika duktig som dig och dina hundar på lydnad?
– ha en plan för vad det är du ska lära hunden och fundera på hur du på bästa sätt kan visa hunden vad det är du vill att den ska göra. Lyssna och titta på hur andra gör och fundera sen på vad tror passar bäst för dig och din hund. Träna inte för många olika saker på samma gång. Ta det i olika perioder. Tänk på att inte belöna på samma ställe hela tiden. Tänk variation i och gå inte för fort fram med att lära in hela moment. Träna med vänner och hjälp varandra.
Det är väldigt lätt hänt att det blir ”för seriöst” i lydnad då man är inne och petar och jobbar med små, små detaljer, så:
GLÖM INTE BORT ATT HA KUL MED DIN HUND
För att ligga på er nivå i utförande. Hur mycket tid i veckan lägger du ner skulle du säga?
– ”hunderiet” är en livsstil. De är ständigt med och jag lägger ner cirka 12 timmar i veckan med en vilodag. Jag får så mycket tillbaka, så det är värt varje nedlagd timme.
En avslutande fråga ?
Cool as a cumber eller fjärilar I magen?
Puppa nu, men blommar säkert lämpligt ut när det är dax. ???
Stort TACK Helen för att du tog dig tid att svara på några nyfikna frågor med generösa svar. Jag, klubben mfl önskar dig och Qrozz en fin uppladdning och härliga tävlingsdagar på plats i Värnamo. In och ge Qrozz och Helen kärlek och pepp på vägen. ???
Text: Susanne Högdal / Helen Israelsson
Foto: Helen Israelsson

Du gillar kanske också...