Intervju med Carin Nylander Nygren som tävlar SM i Rallylydnad med 2 hundar

”När man tävlar med Nova är det som att gå med en handgranat i handen”…
Det är bara några få dagar kvar till SM i lydnad och rallylydnad går av stapeln. Vi tar pulsen på en riktig eldsjäl i klubben tillika SM-deltagare. ??
? Namn: Carin Nylander-Nygren
Bor: i lägenhet på Teg, men bor så ofta som möjligt i stugan som ligger i Ratu, 3 mil norr om Umeå.
Favoritmat: älskar fisk i alla former. Inget slår en egenfångad nyrökt sik eller abborre, då är det fest hemma hos Nylander-Nygrens.
Oväntad kunskap:..haha! jag är en jäkel på att backa med husvagn!
Klubb: Umeå Brukshundklubb
Tävlingsgren: rallylydnad
Aktuellt: kvalificerad och tävlar båda sina hundar, Fanny och Nova på SM i rallylydnad.
? Hund: Nova, Border Collie
? Hund: Fanny, Border Collie
Presentation av båda hundarna längre ner i texten.
Stort GRATTIS till en imponerande insats att kvalificera båda dina hundar till årets SM i rallylydnad. Vilken bedrift! ??
Jag börjar med att ställa den klassiska sportfrågan, hur känns formen, har förberedelserna gått enligt plan?
– tack så hjärtligt! Nja, känslan är väl inte riktigt där jag vill att den ska vara i dagsläget. I vår har vi tyvärr inte haft möjlighet att tävla lika mycket som vi brukar och som vi borde, dels på grund av brist på tävlingar men också på grund av de långa avstånden till alla tävlingar. Dessutom har min tid varit något begränsad i vår då vi har ”blivit med valp”, men jag och tjejerna ska absolut göra vårt bästa för att hitta våra bubblor dagarna framöver.
Du har tävlat SM tidigare. Vilka erfarenheter tar du med från tidigare tillfällen inför detta mästerskap?
– några mästerskap och många tävlingar har det blivit när jag räknar efter. Samanlagt har jag deltagit på 2 agility- och 2 rally SM med olika hundar. Mina erfarenheter är att man, lättare sagt än gjort, ska försöka vara sig själv, vara som vanligt. Inte hitta på några konstiga ”hjälper” bara för att det är en stor tävling och nerverna ställs på sin spets, utan ta det lugnt, andas och njuta av stunden och av hunden.
Hur många dagar före tävlingen åker du ner för att ladda och förbereda på plats?
– eftersom vi i år har en liten valp i familjen, så kommer vi ta god tid på oss att åka de 102 milen ner till Värnamo. Vi åker ner två dagar innan tävlingen och kommer vara på plats lagomt till veterinärbesiktningen.
För att nå dit du har kommit med dina duktiga hundar och sedan ligga kvar på en så hög nivå under så lång tid kommer inte av sig själv, Hur mycket tid lägger du ner på träning i veckan skulle du säga?
– mycket av min träning gör jag i vardagen. Jag försöker hitta tillfällen så ofta det går. Rallylydnad är perfekt att slipa på hemma i köket – så det blir 10 minuter här och 10 minuter där, alla dagar i veckan skulle jag vilja säga. Dessutom tränar vi mer ”på riktigt” cirka 1-2 pass i veckan. Vi ”övertränar” ganska mycket och med det menar jag att jag att göra momenten lite svårare på träning, så då blir det lite enklare på tävling. Ska hunden tex backa 3 steg vid en skylt, övar jag på 5 steg osv. Jag finlirar väldigt mycket i min träning. Älskar att öva på de små detaljerna som ibland kan vara hela skillnaden.
Du har en ny hund på gång. Är det din nästa rallystjärna eller hur tänker du med den valpen?
-tiden går, det har gått 4 år sedan sist vi hade valp. Lilla Qaiza har hunnit bli 3½ månad nu och är en bordercollie tik som jag är mitt uppe i att lära känna. Med henne är planen att jag ska träna och tävla rallylydnad, men också agility, plus att hon ska bli husses vallkompis i fårhagen. Om något år kommer lilla Qaiza få en fullsatt agenda.
Vad fokuserar du mest på första året med en ny valp?
-stabilitet och lugn, mycket grundövningar, som är bra för både för kropp och själ, men mest låter jag faktiskt valpen/unghunden bara få vara ”hund” och lära sig grundlydnad. Jag brukar köra igång med mer riktad träning från det att hunden är runt 10-12 månader gammal. Jag brukar inte bråttom ut på tävlingsbanorna. Jag tänker att vi ska tävla och träna länge tillsammans.
Har du något bra tips till den som vill börja med Rallylydnad. Hur/vart vänder man sig för att hitta kunskap om grenen?
– i Umeå anordnar vi i Rallylydnadsgruppen regelbundna gruppträningar där alla oavsett nivå är välkomna. Där får man tips och råd av förare med erfarenhet av rallylydnad. Tyvärr har vi inte möjlighet att hålla så många kurser då vi har för få instruktörer i stunden, men vi försöker vara duktiga på ha öppna träningar och ibland riktade träningar för olika nivåer. Ett tips om man vill se hur olika moment skall utföras är att kolla filmer Youtube. Där finns massor av bra instruktioner att titta på.
Du tävlar i både i rally och i agility. För att hålla dina hundar i fin form under året och i toppskick under årets alla tävlingar. Vad/hur gör du?
– hundarna får många och långa promenader i skog och mark hela året, att klättrar på stenar och nerfallna trädstammar ger dem bra balans och kroppskontroll som är stärkande.
På somrarna får hundarna simma mycket.
Under sommaren hyr vi får varje år, så under den perioden vallar hundarna väldigt mycket och håller både kropp och hjärna i form.
Vad jag har förstått har Rallygrenen växt explosionsartat under de senaste åren. Vad tror du att det beror på?
-rallylydnad passar alla – ung som gammal både vad gäller förare och hund och alla sorters raser – stora som små. Det är en gren som är enkelt att börja med, där man kan träna nästan överallt och behöver inte en massa material för att öva de olika momenten.
När man börjar kommer man långt med en hund med vardagslydnad och sedan bygger man på med moment och trix upp i klasserna.
…men dina små stjärnor till hundar då?, berätta lite om dem. ???
? Nova: trefärgad Bordercollietik
Ålder: 9år
Favoritleksak: galen i kottar!!
Tävlingserfarenheter: Rallylydnad Mästarklass – har tävlat ett SM tidigare, Agility klass 3, Uppflyttad till Klass 3 Lydnad, godkänd vallhund, tävlat vallning Ik1
Hur skulle du beskriva Nova som tränings- och tävlingshund?
– hon älskar att träna och frågar du henne så får träna alldeles för lite. Tyvärr har hon tvingades till att bli förtidspensionär för ett år sedan pga av en skada/artros i en tass, så numera tränar och tävlar vi enbart Rallylydnad som inte sliter så på kroppen.
När man tävlar med Nova är det som att gå omkring med en handgranat i handen – man måste ta det lugnt och försiktigt. Jag behöver gå väldigt sakta med henne inne på tävlingsplanen för att hon ska samla ihop sig. Jag tänker på att inte ha så yviga gester eller för glad röst, för då bjuder hon upp till fest oavsett tillställning. ??
? Fanny: svartvit Border collietik
Ålder: 4 år
Favoritleksak: galen i de flesta leksaker, mjukt som hårt, dock ogillar hon saker som piper.
Tävlingserfarenheter: Rallylydnad Mästarklass,
Hon har bara tävlat mästarklass sedan i oktober förra året men har på 15 starter lyckats få ihop 7 kvalificerande SM-kvalresultat.
Agility 2-3 och vallning med husse, men i sommar planen att jag tar över henne i vallningen.
Hur är Fanny som tränings- och tävlingshund?
– precis som med Nova älskar Fanny att träna – hur länge och mycket som helst!! Finns liksom ingen hejd. Hon är väldigt tacksam att arbeta med, lättlärd, lyhörd och enkel att belöna. tre goda ting. Däremot är hon som tävlingshund jättesvår, då hon är extremt känslig på störningar, då hon reagerar på ljud som applåder, hundskall, höga motorer, fåglar. Även rörelser kan hon reagera på som tex ifall om någon springer eller hoppar intill, då finns det en risk att hon tappar helt fokus på mig och riktar all sin koncentrera på störningen. Att släppa det, kan ta lång tid för henne, så vi tränar och övar, tränar och övar på störningar kan man säga. Progressionen går tyvärr extremt sakta framåt.
Detta gör att man aldrig riktigt vet hur det kommer att gå på tävling, men är vi i vår bubbla, måste jag säga att nog är familjens duktigaste Rallyhund med sin smidighet och snabba rörelser. Ett SM kan ju vara ”rätt störigt”, så vi får se hur det går för oss med den biten!
En avslutande fråga ?
Cool as a cucumber eller fjärilar i magen?
-jag har hållit på ett tag med ”hunderiet” och är nu inne på min 7:e tävlingshund. Under åren har jag tävlat i både bruks, agility, lydnad, vallning och Rallylydnad, på det senaste Rallylydnads-SM:et startade jag tex med 3 hundar!, så fjärilarna har för länge sedan flugit sin kos. Jag säger Cool as a cucumber. ??
Fast med den störningskänslige rookien Fanny på startlinjen detta år så kan nog några fjärilar landa på axeln! ??
TACK Carin för att jag fick störa dig i förberedelser med både klubbens agilitytävlingar i helgen och uppladdningen inför stundande SM. Jag, klubben m.fl. önskar dig, Nova och Fanny fantastiska tävlingsdagar och att ni hittar era bubblor på plats i Värnamo. Lycka till! ???
Text: Susanne Högdal
Foto: från Carin själv

Du gillar kanske också...