Vi tar pulsen på Susanne Högdal som tävlar SM 2022 i Bruksspår med sin Kasper

Blicken är stadig och går rätt igenom mig.” ??
Nu på fredag den 26:e augusti startar SM 2022 i bruks, IGP, mondioring och patrull som genomförs i Leksand till och med söndag den 28:e augusti. Huvudarena blir Siljansvallen, med utsikt över Siljan. På plats för att representera UBHK i grenen bruksspår har vi en rutinerad räv i sammanhanget, Susanne Högdal med hennes Lerkulans Kasper.?

Vi tar pulsen på denna rutinerade hundförare som genom åren genomfört måååånga SM, inför komma skall.

Namn: Susanne Högdal
Bor: Holmsund som ligger 2 mil utanför Umeå mot kusten
Favoritsyssla utom hundaktiviteter: Jag nåltovar hundar av ull (finns att se på Instagram),
gillar kultur i alla former, bakar gärna en kaka, tycker om färg och form och med det, inredning.
Älskar att springa med hundarna. Där rensar vi tankar.
Hundar i familjen: Kasper, Border collie och Melvin, Italiensk vinthund
Oväntad kunskap: Jag tycker att jag har rätt bra ögonmått
Klubb: Umeå Brukshundklubb
Tävlingsgren: Bruksspår
Aktuellt: Tävlar SM i Bruksspår i Dalarna, Leksand
Hund: Lerkulans Kasper, 6år
Tävlingserfarenheter: Årets SM blir mitt 13:e i spårhundsgrenen där jag har med 2st silver som främsta resultat. Tidigare har jag tävlat i drag, lydnad och faktiskt utställning, men det var för väldigt länge sedan. Känns som i ett helt annat hundliv.
Hundens favoritleksak: Måste nog säga den där stoora kongen, ni vet den röda, mjuka som man blir galen på när den fastnar i ryggfickan och är nästan är omöjlig att få upp, annars så är det nog bollar i alla storlekar.
Hej Susanne och stort GRATTIS till fina framgångar samt din och Kaspers 2:a biljett i rad till SM i bruksspår!
-Underbart. Tack så hjärtligt!
Snart är det dax för dig och Kasper att träda in på Bruks-SM i Dalarna. Precis som du ställde våra SM-lydnadsekipage den klassiska av klassiska sportfrågor frågar jag dig detsamma– hur känns formen?
-Jag önskar att jag kunde säga toppen, men så känns det inte riktigt idag. Kasper har i sommar dragits med en muskelsträckning och en har en yttertå som har tjorvat lite i sommar. Jag vet faktiskt inte riktigt. Vi har i dagarna fått okej-stämpel och hunden känns glad och det är det viktiga.
Så tråkigt att höra men härligt att få en okej-stämpel att åka i väg i alla fall, men då har förberedelserna även inför SM detta år grusats. Hur har du lagt upp uppladdningen nu när det närmar sig?
– Ja helt otroligt hur det kan bli. Förra året, sista helgen i juli fick vi akut åka in till Vännäs veterinärstation och därefter ilfart till Sundsvall där man då konstaterade en akut inflammation. Det var fruktansvärt då jag trodde för en stund att jag skulle tappa honom. Får rysningar av tanken. Med tanke på den bakgrunden och som han presterade med resultatet ett silver, är helt otroligt. Sommaren har inte blivit som tänkt när det kommer till träning och uppladdning då vi bara har kört lågintensivt. Inget upplet eller fartmoment. Det känns lite som i elfte timmen som vi fick okej att köra, men vi kommer att göra så gott vi kan, min Kasper och jag. Kul ska vi ha.
Vem är Kasper som tävlingshund och hund i största allmänhet?
-Kasper är en seriös kille, en mattehund. Hans ambition är att alltid göra sitt bästa. Den viljan älskar jag hos honom. Han är för mig underbar och när vi har våra gosiga stunder, då är det han och jag. Blicken är stadig och går rätt igenom mig.
Du har tävlat i toppen massor med år och med olika hundar. Vad anser du är nyckeln till att lyckas om och om igen med olika hundar och säkerligen därmed olika personligheter?
-Hundar har alltid funnits med på ett hörn ända från små barnsben. Köpte direkt en egen hund så fort jag flyttade hemifrån. Pia hette hon och var en omplacering. Stor, snäll och trygg, en mix mellan rottweiler och schäfer. Jag är nu inne på min tredje tävlingshund som jag tävlar på SM-nivå med. Alla med olika personligheter och behov. Från mjuk till hård. Nyckeln eller nycklarna skulle jag vilja säga främst är relation, med en fin sådan, klarar man så mycket mer och får mycket positivt med på köpet och träningen blir roligare, sedan skulle jag vilja säga tid, träning och noggrannhet.
För att ligga på din och Kaspers nivå i utförande. Hur mycket tid i veckan lägger du ner skulle du säga?
-Jag har jättesvårt att uppskatta tid, men det blir många timmar. I brukset har du tre delar/moment (spår, uppletande och lydnad) att öva på, inte bara tänka på hur det rent tekniskt ser bra ut, utan även förbereda hunden på olika terrängtyper/material. Jag försöker grunda mina hundar väl redan från ung ålder och är noggrann att steg för steg nå det färdiga resultatet. Somliga kanske skulle säga att jag är ”petig” ?. Jag försöker att träningen inte ska bli så allvarligt. Vi, hunden och jag, skrattar ofta tillsammans under våra träningar. Det är viktigt för oss. Jag vill nog påstå att om hunden inte gör som ”vi vill” har vi som förare varit otydliga i vår kommunikation.
Vart hämtar du inspiration till din träning. Har du någon inspirerande förebild?
-Kanske inte någon förebild direkt, men det finns otroligt många duktiga hundtränare idag. Jag blir inspirerad av goda samtal, en kväll i skogen, att se min hund eller andras hundar göra så gott de kan, jag blir glad och inspireras av samspelet mellan hund/djur och människa. Framgångar (min eller andras), utveckling och framsteg är andra saker som jag motiveras och blir inspireras av.
Vad skulle du säga är din styrka som förare och hur ser du till att utveckla dina ”skills” som hundförare efter alla dessa år med olika trender som kommer och går?
-Jag följer väl inga trender direkt. Jag försöker träna variationsrikt för att det inte ska bli enahanda och uppenbart. Jag försöker vara noggrann, ”petig” utan att vara en trist liksom ?. Som person är jag estetiskt och kreativt lagd och kanske att det ligger till grund för många tankar som ”poppar”. Det ploppar ofta upp idéer när jag får feeling, men även från sociala medier där jag ser något fint utförande som ger mig inspiration. Kan ibland vara svårt att direkt applicera på min hund, men då får man ”skruva” och trixa lite för att anpassa till min hund.
Vad skulle du säga är tjusningen med bruks och då framför allt specialen Spår?
-Skogen, naturen, kompisarna, fikat/middagarna i skogen, att se hunden jobba och genom träning utveckla sitt redan suveräna sinne, prestationen att tävla tillsammans träna och tävla en hel dag, Nya träningsområden…. ?
Har du något gott råd till den som är ny och nyfiken och vill bli lika duktig som dig och dina hundar inom brukset?
-Ha en plan. Det är många delar som ska tränas. Hur mycket tid är du villig att avsätta, hur mycket tid ska varje del ta? Var realistisk och nöjd med resultat utifrån nedlagd tid. Känn ingen stress. Du ska tävla länge med din kompis. Träna hållbart. Låt hunden och ni tillsammans utvecklas till ett team. Det tar tid. Hämta inspiration som känns bäst för dig och din hund. Träna på det som behöver tränas. Kör du fast, våga fråga om råd, titta på andra duktiga och lär av det.
En avslutande fråga-
Cool as a cumber eller fjärilar I magen?
-I stunden (idag) cool, men visst kommer det att pirra till. Det gör det alltid och är ju en tjusning i bara det. En anspänning vill jag känna. Vi ska ju visa upp det vi har övat på. ?
Stort TACK Susanne för att du tog dig tid att svara på några nyfikna frågor med generösa svar. Jag, klubben mfl önskar dig och Kasper en fin uppladdning och härliga tävlingsdagar på plats i Leksand.

Du gillar kanske också...