Presentation av ett SM-Ekipage Marina Lundström och Jazz

Inför SM tar vi pulsen på våra SM-deltagare. ??
Först ut av de 7 ekipagen som representerar Umeå Brukshundklubb är;
? Namn: Marina Lundström
Bor: Ansmark, Umeå
Favoritmat: tackar inte nej till en god köttbit och en fräsch sallad
Oväntad kunskap: duktig på att baka
? Hund: Jazz, Border collie, 3 år
Favoritleksak: pipleksak
Klubb: Umeå Brukshundklubb
Tävlingsgren: Lydnad
Aktuellt: tävlar SM i lydnad om en vecka
….
Stort GRATTIS till en plats på SM! ?
En klassisk sportfråga. Det är bara några dagar kvar till tävlingen börjar, hur känns formen, har förberedelserna gått enligt plan?
– formen känns riktigt bra. Så här långt har vi haft glädjefyllda träningspass där vi har haft kul och njuter tillsammans.
Tidigare tävlingserfarenheter, berätta lite?
– jag har tävlat både bruks och lydnad, men satsar enbart på lydnad sedan några år tillbaka. Förutom lokala klubbtävlingar, rankingtävlingar så har jag startat ett spår SM och ett i lydnad, men det var med andra hundar.
Din hund Jazz, vem är han som tävlingshund och hund i största allmänhet?
-Jazz är 3 årig bordercollie som är en känslig kille, men som har vuxit på sig enormt mycket det senaste året när det kommer till tävlingsbiten. Annars är han nog den mysigaste hund jag någonsin haft genom åren. Jazz och jag trivs väldigt bra ihop.
Har du behövt öva på något särskilt inför detta SM eller är det mer ett helhetstänk?
– vi har jobbat mycket med den nya dirigeringsapporteringen.
Vad har du för tankar kring tävlingsträning kontra ”vanlig träning?”
– jag tänker tävlingsträning i den vardagliga träningen hela tiden.
Du berättade att du tidigare har tävlat både på SM och andra större tävlingar, men då med andra hundar. Årets SM blir premiär för Jazz och dig, tänker du på något nytt/annat sätt med honom?
– med Jazz och detta SM så tänker jag mer på att hitta en härlig känsla än prestation. Jag vill så gärna kunna ge honom en fin stund tillsammans med mig inne i ringarna och jag vill att Jazz ska känna sig världsbäst men framförallt trygg med mig som förare.
När i tid börjar du formtoppa inför en stor tävling eller mästerskap?
– jag börjar toppa formen cirka 2-3 veckor innan SM:et.
Att tävla på SM är speciellt då det är många störningar och mycket folk. Hur många dagar före åker du ner för att förbereda er?
– jag börjar åka ner mot Värnamo och SM på söndag, helgen innan. Då hinner vi landa och ladda ordentligt på plats. Det blir tre dagar innan första kvaldagen. Det tror jag blir bra och lagomt för oss.
Det är många faktorer som spelar roll för att nå framgångar på tävlingsbanorna. För att bli lika duktiga som du och Jazz, vad skulle du säga är en av de viktigaste faktorerna?
– Vår framgång beror mycket på att jag tränar väldigt mycket och målinriktat. Jag rannsakar mig själv ofta i träningen och skrattar ofta ihop med Jazz under våra träningspass tillsammans.
Du har haft några hundar genom åren och genom dem skaffat dig erfarenheter. Vad skulle du säga är din styrka som hundtränare?
– jag har ett pannben av stål när jag väl har bestämt mig för något.
Har ditt sätt att tänka hund/träning förändras över tid?
– ja, mitt tänk i träningen har verkligen förändrats om vi jämför några år tillbaka. Tex om hunden inte gör det jag önskar av den så är det mitt ansvar att lägga upp ny plan för att hjälpa hunden att lyckas och bli säker istället för att tro att hunden gör fel av vilja.
En avslutande fråga… ?
Cool as a cucumber eller fjärilar i magen?
– mellanmjölk skulle jag vilja säga. ?
Stort TACK Marina för att jag fick ställa några nyfikna frågor till dig. Jag/klubben mfl önskar dig och Jazz härliga SM dagar och stort lycka till på vägen. ???
Text: Susanne Högdal
Foto: Marina Lundström, Felicia Skoog & Denice Robrandt

Du gillar kanske också...