Organisation

Organisations- och funktionsbeskrivning

(finns som pdf HÄR)

 

Styrelse och Verksamhetsgrupper 2025

Fastställt av styrelsen 2025-03-11

 

Inledning

Syftet med detta dokument är att beskriva styrelsens och verksamhetsgruppernas funktion, befogenhet, sammansättning och ansvar samt rutiner och regelverk. Dokumentet fastställs av Umeå Brukshundklubbs styrelse och revideras vid behov.

 

Vårt uppdrag

Vår kärnverksamhet är att utbilda hundägare för ett gott hundägarskap och på så sätt bidra till att hundar fungerar väl i samhället. Vi är en frivillig försvarsorganisation och har en viktig uppgift i totalförsvaret. Vi ska skapa förutsättningar för våra medlemmar att kunna träna och tävla i den verksamhetsgren man önskar, och finna gemenskap och sammanhang med andra människor som delar intresset för och kärleken till hundar.

All vår verksamhet bygger på ideella insatser.

 

Vision

Vi är en ledande Brukshundklubb som bidrar till samhället och främjar hälsa och glädje för hundar och hundägare

 

Värdegrund

  • Alla hundar ska behandlas med respekt och omsorg, vi har hundars välfärd i fokus.
  • Utveckling och lärande för hundar och hundägare är centralt, vi utgår ifrån forskningsbaserad kunskap och beprövad erfarenhet.
  • Vår verksamhet bygger på gemenskap, delaktighet, engagemang och respektfullt bemötande.
  • Vi är en öppen och inkluderande organisation där alla hundägare och hundraser/blandraser är välkomna.

 

Övergripande mål

Ekonomi i balans – vi ska ha en ekonomi som möjliggör förbättring och utveckling av vår verksamhet och av ett nytt klubbområde

Målstyrd organisation – vi ska vara en målstyrd organisation där mål sätts upp och utvärderas på alla nivåer.

Tydligt ledarskap – vi ska visa på gott ledarskap och god kompetens på alla nivåer i vår verksamhet.

Aktiva medlemmar och hundar – vi ska skapa förutsättningar för alla medlemmar att kunna vara aktiva inom den verksamhetsgren man önskar. Styrelsen ansvarar för organisationen och alla verksamhetsgrupper ansvarar för att bedriva verksamhet inom ramen för detta styrdokument och i övrigt SBK:s policys och riktlinjer.

 

Målstyrning

Målstyrning innebär att verksamheterna sätter upp mål, beskriver aktiviteter och ansvar, utvärderar och följer upp.

Mål: Det tillstånd vi vill ha vid en given tidpunkt.

Aktivitet: Det vi behöver göra för att nå målet.

Uppföljning: Hur gick det? Vad behöver vi ändra på?

Styrelsen

Styrelsen har det yttersta ansvaret för klubbens verksamhet och ekonomi. Var och en av styrelseledamöterna har solidariskt ansvar och kan ställas till svars för fattade beslut. En protokollförd reservation kan frita ledamot från fattat beslut. Styrelsens ansvar prövas varje år genom att årsmötet beviljar styrelsen ansvarsfrihet.

Styrelsen fördelar mellan ledamöterna de ansvarsområden som är aktuella.

 

Verksamhetsgrupper

Våra verksamhetsgrupper utgör den grund föreningen vilar på, det är våra verksamhetsgrupper som ordnar utbildning, träning, tävling och skapar gemenskap.

Varje verksamhetsgrupp har en namngiven person som är sammankallande. I det fall ingen sammankallande finns läggs gruppen ”vilande” tills dess att ny sammankallande har utsetts. En grupp som är vilande kan inte anordna tävling.

Verksamhetgruppen kan själv styra sin verksamhet utifrån den verksamhetsplan och budget som årsmötet beslutat. Om det under verksamhetsåret uppstår behov av inköp eller annat som inte finns med i beslutad budget behöver frågan ställas till styrelsen.

Servicegrupperna är en viktig stödfunktion som gör det möjligt för alla verksamhetsgrupper att bedriva utbildning/träning/tävling. Servicegrupperna behöver ha en aktiv dialog med verksamhetsgrupperna för att säkerställa att den service man tillhandahåller så långt det är möjligt svarar mot verksamhetsgruppernas behov. I vår klubb har vi en helhetssyn som innebär att servicegrupper i vissa fall kan tillåtas att inte ha en budget i balans då de av naturliga skäl kan ha mer kostnader än intäkter, då finansieras underskott av klubben gemensamt.

Sammankallande

  • Har ett övergripande ansvar och kallar till möten vid behov
  • I samråd med övriga deltagare fördela arbetsuppgifter
  • I samråd med övriga deltagare ta fram verksamhetsplan och budget

Arbetsfördelning, roller som ska finnas, en person kan ha flera roller

  • Sammankallande
  • Utbildningsansvarig
  • Tävlingsansvarig
  • Informationsansvarig, förser hemsidan med aktuell information

Beslutsrätt för verksamhetsgruppen

Gruppen kan fatta beslut för den egna verksamhet men inte i frågor som rör hela klubbens verksamhet, kan inte bestämma över andra verksamhetsgrupper och kan inte ta beslut om frågor som inte ryms i verksamhetsgruppens budget. Gruppen kan inte heller ta beslut i disciplinärenden.

Arbetsformer

Verksamhetgrupper och servicegrupper har möten vid behov. Minnesanteckningar ska föras. Varje verksamhetsgrupp/servicegrupp har en utsedd kontaktperson i styrelsen för dialog och rapportering.

Utbildning/träning/kursverksamhet

Verksamhetsgruppen identifierar behov av utbildning samt lämpliga personer att gå utbildning. Styrelsen beslutar om att tillstyrka eller avstyrka förslag och skriver rekommendation om det behövs. Personer som går SBK-utbildning på klubbens bekostnad förbinder sig att genomföra tre kurser inom en period av två år efter avslutad utbildning.

Verksamhetsgrupper ordnar öppna träningar och annonserar, kostnad för deltagande sätts med ambitionen att det ska gå runt och täcka hallhyran. Avgiften avser förare, vilket innebär att en förare kan delta med flera hundar men får då dela på sin tid mellan sina hundar. Endast en hund per förare under träning där flera hundar tränar samtidigt. Vid betalning ska ”gruppträning” anges.

Budget och ekonomi

Budgeten ska avspegla de mål och tillhörande aktiviteter som planeras. Verksamhetsgrupper rekommenderas att regelbundet följa hur kostnader/intäkter utvecklas under året relaterat till beslutad budget.

I det fall en verksamhetsgrupp/servicegrupp gör ett överskott tillfaller överskottet det gemensamma, dvs klubben. I det fall en verksamhetsgrupp/servicegrupp gör ett minusresultat hanteras det av det gemensamma, dvs klubben, förutsatt att det finns en redovisning och argumentation som godkänts av styrelsen.

För att hålla nere den administrativa bördan ska inköp göras via kort, inte utlägg.

Skattelagstiftning är alltid tvingande och ska följas.

Regler angående olika ersättningar samt poängsystem finns på hemsidan under ”om oss”.

Styrelsen är ytterst ekonomiskt ansvarig och ansvarar för bokslut med resultat samt förslag till ny budget för årsmötet.

Verksamhetsberättelse och Verksamhetsplan

Alla verksamhetsgrupper och servicegrupper ska inför årsmötet skriva verksamhetsberättelse och ta fram verksamhetsplan och budget för kommande år enligt den mall och tidplan styrelsen beslutat.

 

Verksamhetsgrupper och servicegrupper 2025

 

Agility                                 Nosework

Bruks                                   Rallylydnad

Freestyle                             RUG

Hoopers                              Specialsök

HUG                                    Tjänstehund

IGP                                      Utställning

Lydnad                                Draghundstafett på snö

RUS

 

Servicegrupper

Plan och material (blir Nydala)

Brännlandshallen

Dogmanhallen

Kök och stuga

Administratörsgrupp webb och digitala kanaler