Barbros tips till oss alla!

Inför Barbro Börjessons besök här i Umeå 22-24 november, kommer här den femte och sista delen i vår intervjuserie som handlar om:

Tips till hundägare

Hur får man hundar att inte dra i kopplet, sluta skälla, kunna möta andra hundar och människor etc?

Oj, det finns varken ETT eller TVÅ svar på den frågan! Min första fråga till den som ber mig om hjälp är hundens ålder och vilken typ av hund det är. Jag vill också veta vad ägaren har gjort för att åtgärda problemet. Sedan vill jag kontrollera hur relationen är mellan hund och ägare. Jag ber därför ägaren ge hunden ett kommando som hunden tidigare lärt sig och jag noterar hur hunden reagerar på det. Det kan hända att jag stör hunden lite för att den ska göra fel och observerar på vilket sätt ägaren agerar. Efter att jag skaffat mig en bild av de båda pratar jag med ägaren om hur hundar lär sig. Dvs det en hund gör och känner lust inför, det vill den göra om. Det hunden gör som resulterar i ett misslyckande vill den inte göra igen. Den träning vi därefter startar baseras på hundens och ägarens förutsättningar för att byta ett invant beteende med ett nytt.

Vad behöver dagens hundägare?

Jag önskar att man hade mer kunskap om arten hund och på vilket sätt hundar som lever i flock påverkar varandra. Det är den bästa skolan för oss som vill bli viktiga för vår älskade hund. Jag skulle väldigt gärna önska att hundägare vågade agera utifrån sina egna känslor och inte vara rädda för att göra fel! Om man misslyckas och ser att hunden inte förstår är det bara att göra om övningen – men då på ett annat sätt. Jag är tacksam över att ha tvingats gå den egna, långa vägen där misslyckanden varit en viktig erfarenhet för att lära mig rätt hantering vad det än har handlat om.

Hur samarbetar man med sin hund?

Att leda ett samarbete handlar om att visa sig själv kunnig och trygg oavsett om det handlar om samarbete med en människa eller med en hund. Det är viktigt att vara tydlig när man begär något och att kunna visa sin uppskattning på rätt sätt. Eftersom hundar inte förstår om vi förklarar i ord hur vi vill ha det, måste vi ibland använda hjälpmedel. Hjälpmedel skall efterhand som hunden lär sig, arbetas bort och ersättas med ägarens ord om vi har samarbete som mål.

Hur kan man bäst påbörja resan mot ”kunnig och trygg”?

Det är som allt annat vi gör eller jobbar med. För att känna sig trygg måste man vara säker på att man ”kan”. För att bli duktig/kunna krävs tid att samla erfarenheter. För att få erfarenheter måste man våga prova/testa. Det kan ske genom egna försök och misstag. Det kan också ske genom att lyssna/titta på andra och därefter prova på egen hand.

Några avslutande ord?

Det är så sant att ”en lydig hund är en lycklig hund”! Jag förespråkar att all kontakt mellan hund och ägare ska vara positiv. Själv använder jag både godis och boll när jag och min hund har roligt och lär oss nya övningar. Men för att min hund ska få vara lös ute på vår tomt (inte inhägnad) och kunna vara fri under våra skogspromenader har hon fått lära sig att inte jaga. Något som ofta missuppfattas är att man är arg på hunden när man sätter gränser för vad den får och inte får göra. Många menar att man är orättvis t.o.m. elak och att man skrämmer hunden till lydnad. Så är det absolut inte om man gör på rätt sätt! Att sätta gränser eller förbjuda ett visst beteende handlar om att tydligt och bestämt lära hunden att vissa beteenden inte är okey. För en del hundar kan det räcka med att man höjer rösten, andra kanske inte förstår förrän man tar tag i dem och för särskilt viljestarka hundar kan det vara nödvändigt att använda ett hjälpmedel. Det ska vara roligt att vara hundägare. Människor vi möter ska kunna säga ”en sån fin och lydig hund du har”. Jag tror att hundar både vill och kan dela sin känslovärld med oss om vi bara ansträngde oss för att bättre förstå dem!

 

Tack för den här intervjuserien! Vi ser fram mot ditt besök och välkommen!
OBS Det finns gott om åhörarplatser för helgen – vi har en stor hall!

Du gillar kanske också...